Oddajemy świątyni prezbiterium

Wśród wielu prac odbudowujemy zgodnie z oryginalną bryłą prezbiterium kościoła orientowane na wschód. Przed rekonstrukcją tej części świątyni, należało z wielkim wysiłkiem i uwagą dokonać wielkiego wyburzania. W przestrzeni prezbiterium było trzydrzwiowe wejście do kina, kasy biletowe, toalety, natomiast powyżej w jednym pionie dwa stropy, które mieściły sale dydaktyczne Liceum Sztuk Plastycznych. Natomiast od wewnątrz była duża żelbetonowa loża z krzesełkami (fotelikami) dla publiczności oglądającej filmy czy przedstawienia teatralne w czasie, gdy kościół oprócz Liceum pełnił rolę kina o nazwie „Stylowy”. W tej wtórej zabudowie było także pomieszczenie dla operatora filmów. Na jednym z wpisów z marca br. jest ukazane wnętrze kościoła sprzed 25 laty „Jubileusz 25 – lecia”. W obecnym roku obchodzimy więc jubileusz przywrócenia kościołowi jego funkcji religijnej. Pokazana wizualizacja w przybliżeniu oddaje przyszły wygląd prezbiterium z centralnym miejscem, którym jest ołtarz Eucharystii z tabernakulum i ambona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *